Ja hoor. Daar ga je. Down the drain. Je eerste aanbesteding in zicht, dus het is tijd om in te gaan loggen op Tenderned. En al snel stuit je op de eerste motivatietest: je hebt namelijk E-herkenning nodig om in te kunnen loggen. Aanbestedingen die verlopen via Tenderned kun je alleen inzien als je beschikt over zo’n E-herkenningsmiddel. In deze blog zet ik de aanbieders voor je onder elkaar.
Eén van de eerste websites die je aandoet als je gaat starten met inschrijven op aanbestedingen is Tenderned. Om in te loggen op Tenderned heb je E-herkenning nodig. E-herkenning is DigiD voor je bedrijf. E-herkenning is dus een online identificatiemiddel voor bedrijven.
En als je denkt dat je je E-herkenning even tussendoor in de pauze regelt bij welke willekeurige aanbieder dan ook, dan heb je het mis. Zorg dus dat je je E-herkenning op tijd geregeld hebt. Zonder E-herkenning is inschrijven op aanbestedingen die via Tenderned lopen namelijk niet mogelijk. Voor andere platformen, zoals Negometrix, is geen toegang met E-herkenning vereist.
De overheid heeft een aantal aanbieders aangewezen die de verificatie voor E-herkenning uit mogen voeren en daarna ook een E-herkenningsmiddel mogen verstrekken. De aanbieders die je een E-herkenningsmiddel mogen verstrekken zijn:
Reconi (voorheen Creaim)
Voor Tenderned is E-herkenning op niveau 2 voldoende. Ga je meer met E-herkenning doen? Check dan welk niveau je nodig hebt voor die activiteiten. De Belastingdienst en het UWV hanteren bijvoorbeeld alweer een ander niveau. Hoe hoger het niveau, hoe hoger de bescherming. Upgraden van je E-herkenningsmiddel behoort overigens tot de mogelijkheden.
Behoor jij tot de planwonders die er een dag voor de deadline achter komen dat je E-herkenningsmiddel is verlopen of niet toereikend is? Geen nood, maar wel snel handelen. Via deze link vind je de spoedprocedures van de verschillende aanbieders. Maar: hoe sneller je het regelt, hoe goedkoper het is. En kan de ene je niet (meer) helpen, dan loont het om de andere aanbieders even te bellen. Bij de een is de spoedprocedure namelijk sneller te doorlopen dan bij de andere.
Let op: dit is niet hetzelfde als rechtsgeldig digitaal ondertekenen. Er zijn partijen die een natte handtekening niet accepteren als rechtsgeldige handtekening. Die eisen een digitale handtekening. Dit is iets anders dan E-herkenning. Het gaat dan namelijk niet om een inlogmiddel, maar om een middel waarmee je met een digitaal certificaat (het PKIOverheid-certificaat) PDF files kunt ondertekenen. Aanbieders van dit certificaat zijn Digidentity, KPN, QuoVadis en Cleverbase. Check deze link voor meer informatie over het rechtsgeldig digitaal ondertekenen van documenten.