Maand 1: drempelvrees

Eerste maand voorbij, tijd voor de tussentijdse evaluatie. Hoe heeft Maaike niet alleen Honderd80, maar ook het tenderen ervaren? Wat valt haar op? In deze blog neemt ze je mee in haar eerste ervaringen… 

Zoals je bij eigenlijk iedere organisatie start met een nieuwe job, ben ook ik gestart met een proeftijd. Al wisten Michelle en ik eigenlijk al vrij vlot dat de proeftijd vooral om de formaliteit ging. Zo een maand verder en de eerste voetstappen in 2023 gezet, vroeg Michelle mij wat mij is opgevallen. En toen moest ik gelijk denken aan iets wat inherent is aan een de missies van Honderd80; MKB helpen het verschil te maken.

Wat mij is opgevallen, is de drempelvrees. Drempelvrees om mee te doen aan tenders als kleine ondernemer. De opdracht is misschien veel te groot voor jou als ondernemer, het is teveel werk of het aanbesteden wordt verkeerd begrepen.

Het gevoel dat potentiële klanten jou juist benaderen voor een aanbesteding (not, je moet zelf de eerste stap zetten), of dat je wanneer je mee doet dan ook wel móet winnen omdat je toch investeert.

Ondernemersbril

Daar komen we met onze ondernemersbril. Want het gaat ons niet alleen om het winnen van de tender en als je voor het eerst mee doet is de kans reëel dat je niet gelijk wint.

Wat kan voor jou nog meer de toegevoegde waarde zijn om toch eens mee te doen aan een tenderproces?

Je krijgt je bedrijf en haar werkprocessen in beeld en wij als externen zetten vraagtekens bij processen. Dat helpt jou om te groeien.

Die vraagtekens invullen helpt je inschrijving, want je moet alles SMART formuleren.

Hoe zou het voor je zijn als je die vraagtekens hebt opgehelderd en dat ook een bijdrage levert aan het behalen van de doelen van jouw bedrijf? Niet alles zal gelijk toepasbaar zijn, want soms draait het wiel gewoon zoals het draait. Al kan je er wel je voordeel mee doen dat wij het licht even schijnen op jouw blinde vlekken.

Mijn advies? Neem de uitkomsten mee in je meerjarig plan.

Springen?

Waag de sprong: doe eens mee aan een aanbesteding. Laten we van start gaan met een stukje hoofdpijn. Administratieve rompslomp met toch wel af en toe wat fouten in het downloaden van de bestanden en het invullen van tig formuliertjes om te verklaren dat je voldoet aan je belastingplicht, verklaart dat je liquide sterk bent en geen frauduleuze praktijken er op na houdt. Ook ik heb in mijn eerste maand bij Honderd80 de eerste UEA’s ingevuld. Ik had er een paar bakken koffie bij nodig. En als ik dat al nodig heb, begrijp ik direct dat dergelijke formulieren een afschrikkende werking hebben op ondernemers. Ik pleit voor een screeningsmethodiek wat het voor de ondernemer weer makkelijker maar en een deel papierwerk onnodig maakt. Wat zouden we daar een hoop rompslomp voor diverse partijen mee besparen. (#BeterAanbesteden anyone?)

 

Over de drempel

De ondernemers in ons willen je dan ook meegeven; ga het gesprek aan. Er liggen – ook voor jouw bedrijf – zeer waarschijnlijk mooie kansen bij bijvoorbeeld gemeenten en provincies. Presenteer jezelf en maak contact met de inkopers. Door op deze manier toch een onderhandse inkoopprocedure te doorlopen, bouw je wel referenties op die je in de toekomst mogelijk kunt gebruiken om voor het grotere werk in te schrijven? Of wellicht zien we samen kansen voor een gedeelde inschrijving, want dat kan ook vaak!

Ga je de drempel over?

Pssst! Enthousiast geworden? We zoeken nog collega’s! 

Logo cookie

Deze website gebruikt cookies voor de beste gebruikerservaring.